Søg  
Johan Thomas Lundbye: Vinterbillede i nordsjællandsk karakter. 1841

Martinus Rørbye (1803-1848)

Parti i nærheden af Sorrento med udsigt til havet (1835)
Olie på papir på lærred, 32 x 46,5 cm.
Købt 2005
Inv. 0201NMK

Billedet er malet på papir og er derfor en skitse til brug for et senere gennemarbejdet maleri, og det er - som det fremgår af betegnelsen - udført i 1835, sandsynligvis i august måned, hvor Rørbye opholdt sig ved Sorrento.

Terrassen hører til franciskanerklosteret San Francesco beliggende på odden af samme navn mellem Sorrento og Meta i Napoli-bugtens sydlige del. Det var ikke helt tilfældigt, at Rørbye valgte motivet. Stedet var temmelig populært og er gengivet af andre samtidige kunstnere, bl.a. en tysk og en russisk. 

Det stramme centralperspektiv og den faste billedopbygning viser Rørbye som sand elev af C.W. Eckersberg, grundlæggeren af det danske guldaldermaleri, samtidig med at fascinationen af geometrien giver billedet et helt moderne præg. Fremstillet i streng profil ser Rørbyes franciskanermunk ud over havet. Lige under stenegen står et kors, og dét plus det gamle træ samt den meditative munk giver Rørbyes billede et filosofisk præg, der handler om menneskelivets flygtighed i tidens og naturens perspektiv. Menneskets konfrontation med evigheden er et grundtema i datidens herskende åndsretning, romantikken, ikke mindst hos dens største tyske maler, Caspar David Friedrich. 

 

 
Logo

ÅBNINGSTIDER:

TIRSDAG - FREDAG
LØRDAG, SØN- OG HELLIGDAGE
MANDAG

12-20
11-17
LUKKET

NIVAAGAARDS MALERISAMLING
GAMMEL STRANDVEJ 2, 2990 NIVÅ
e-mail: info@nivaagaard.dk
tlf. 49 14 10 17