,

Anette Harboe Flensburg. Træerne findes

29. juni – 26. september 2021


Bemærk: Nivaagaards Malerisamling tilbyder frem til 26. september nedsat entrépris: 60 kr. (normalpris 90 kr.). Og halv pris på entrébillettens normalpris tirsdag-fredag kl. 16-20. Det skyldes, at museet frem til oktober 2021 gennemgår en større klimarenovering, hvor to af udstillingssalene er lukket. Museets samling kan i denne periode ikke opleves på museet. Til gengæld vises særudstillingen Anette Harboe Flensburg. Træerne findes i to nyrenoverede sale.

I anledning af Anette Harboe Flensburgs 60-års fødselsdag i 2021 præsenterer Nivaagaards Malerisamling udstillingen ‘Træerne findes’. Oplev kunstnerens helt nye malerier sammen med et nøje udvalg af værker fra de seneste 30 år, hvor Anette Harboe Flensburg har markeret sig som en af vor tids mest talentfulde og anerkendte kunstmalere. Udstillingen indvier museets nyrenoverede Søjlesal og tilstødende med nye ovenlysvinduer.

’Træerne findes’ har fokus på naturen, der altid har været til stede i hendes billeder – men i dag mere direkte end før. I sine nyeste malerier er Anette Harboe Flensburg trådt helt udenfor det rum, som igennem et langt kunstnerisk virke har været hendes foretrukne motiv. Helt derud, hvor træerne findes. Udstillingen trækker nye motiver og spor frem hos den stringente og tyste maler, som vi troede, vi kendte så godt.

Interiør – med en verden udenfor
Anette Harboe Flensburg er kendt for sine interiørmalerier, der er bygget op efter dukkehusagtige modeller, som hun skaber i sit atelier. I modellerne lader hun plader danne vægge, huller forme vinduer og døre, og stykker af farvet plexiglas skabe farvespil i rummene. Tiden spiller også en rolle, for først når opstillingen og lysindfaldet er helt optimalt, fotograferer hun modellen. Fotografiet danner herefter udgangspunkt for det videre arbejde med maleriet.

Anette Harboe Flensburgs interiørmotiver har ofte inspireret til at sammenligne hende med kunstnere som 1600-tals maleren Jan Vermeer (1632-75) og danske Vilhelm Hammershøi (1864-1916), der begge mestrede det at kunne skildre lysets liv i et mennesketomt rum.

I Anette Harboe Flensburgs tilfælde anes der ofte i rummenes skygger, vindues- og døråbninger konturer af en naturlig verden udenfor. Træerne og naturen har altid været til stede i hendes malerier, men er langt mere fremtrædende i de nyeste værker.

I forbindelse med udstillingen udgives kataloget Træerne findes med tekster af museumsinspektør ved Johannes Larsen Museet Jeppe Priess Gersbøll og kunstkritiker og forfatter Mai Misfeldt. Artiklerne kaster et nyt blik på Anette Harboe Flensburgs værker og arbejdsproces.

Udstilling og katalog er skabt i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Johannes Larsen Museet i Kerteminde. 

TAK TIL: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Knud Højgaards Fond, Ny Carlsbergfondet og Statens Kunstfond.

 

Anmeldelser

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ BØRSEN: Anette Harboe Flensburg giver los i nye træmalerier med mørke, melankoli og masser af nerve
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kristeligt Dagblad: Sublim udstilling tilbyder andagt i et fiktivt rum
∗ ∗ ∗ ∗ Kulturkupeen: Anette Harboe Flensburg på Nivaagaards Malerisamling

Om kunstneren
Anette Harboe Flensburg (f. 1961) er uddannet fra Designskolen i Kolding i 1985. Hun har deltaget i en lang række udstillinger og lavet flere offentlige udsmykninger ved bl.a. Johan Borups Højskole, Uggeløse Kirke, Patienthotellet ved Rigshospitalet og Højesteret. Hun har udstillet på kunsthaller og museer som Trapholt, Kunsten, La maison du Danemark i Paris, Kunstmuseet Brandts, Bergen Kunsthal, Gl. Strand, Skagens Kunstmuseer m.fl. Hun har modtaget en række priser, herunder Eckersberg medaljen i 2017 og Ny Carlsberg Fondets Kunstnerpris i 2018.

Læs mere om Anette Harboe Flensburg her.

Se også Ny Carlsbergfondets film her, hvor Anette Harboe Flensburg fortæller om sin kunstneriske metode:

Køb katalog og plakat

Besøg vores webshop og køb udstillingens katalog (150 kr.) og plakat (40 kr.)


@