Anja Franke. Jordhund

Skulpturen ’Jordhund’, skabt over gamle mursten fra lokalområdet af billedkunstner Anja Franke, kan i øjeblikket opleves foran Malerisamlingen. Nivå-borgere har været med til at indsamle stenene, og skolebørn har været engageret i et gennemgående kunstforløb omkring projektet. ‘Jordhund’ blev indviet ved en udendørs fernisering den 3. november 2019.

’Jordhund’ kredser om Nivås stærke lokale fortælling omkring det gamle producerende teglværk, med hunden som en central figur i to personlige fortællinger, der krydser hinanden: Om stifteren af Nivaagaards Malerisamling, Johannes Hage og hans hund – og om billedkunstneren Anja Franke, der voksede op med indsamlede Nivå-mursten i sin baghave, og hendes hunde. Værket handler om vores fælles jord, om at miste, hente hjem og være hjemvendt.

Værkets hovedbestanddel er gamle, defekte mursten og teglsten, der blev fundet på ’Store gravedag’ den 17. august, hvor børn og voksne fra Nivå kom forbi for at grave de gamle materialer op af jorden omkring Nivaagaard Teglværks Ringovn. Efterfølgende har fire 5. klasser fra Nivå Skole henover efteråret være engageret i et gennemgående kunstforløb omkring projektet ’Jordhund’ og har blandt andet skabt små ler-hunde, der også indgår i skulpturen.

Se her i Anja Frankes egne billedoptagelser, hvordan ‘Jordhund’ blev til:

 

 


@