Ideen til marken kommer fra kunstneren Danh Vo og kokken Christian F. Puglisi, der begge er vokset op i Nivå. Vo kom hertil som flygtning fra Vietnam og Puglisi fra Sicilien. De arbejder i hver deres felt, men er begge optaget af natur og dyrkning af jorden. Det er ønsket fra dem begge, at kartoffelmarken skal bidrage til en større forståelse for lokalproduktion af fødevarer, naturens tilstand, bæredygtighed og socialt samvær.
Michelinkok Christian F. Puglisi kom til Nivå som 7-årig, og han husker stadig duften af alverdens krydderier i opgangen i Islandshøjparken, hvor han boede sammen med naboer af forskellige oprindelige nationaliteter. Kartoffelmarken er en spiselig hyldest til verdens forskelligheder og en jordnær påmindelse om, at vi mennesker er afhængige af jorden og dens afgrøder. Puglisi peger på, at vi i denne del af verden opfatter kartoflen som noget meget dansk, men den er – som alt muligt andet – kommet til os udefra og er en af de mest internationale råvarer. Kartoffelmarken lægges med ca. 35 kartoffelsorter med forskellig smag, former og farver. Til den afsluttende høstfest vil Puglisi selv stå ved gryderne og lave mad af kartoffelhøsten.
Kartoffelmarken er en del af et flerårigt samarbejde mellem Nivaagaards Malerisamling og den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo under titlen Danh Vo præsenterer.
I 2020 præsenterede Vo yndlingskunstnere på museet fra sin egen samling, som har stor betydning for hans kunst. I 2021 præsenterer Vo inspirerende personligheder fra andre fag uden for Malerisamlingens mure: en kok og en videnskabsmand introduceret af organisationen ART2030, der forener kunst med FN’s verdensmål.
for velvilligt samarbejde omkring udlån af plænen til brug for dette års etablering af kartoffelmark. Marken er etableret af NSVP og ligger i forlængelse af kommunens fokus på styrkelse af biodiversitet.
Kartoffelmarken bliver til i samarbejde med Nivå Skole, Nivå Nu, Nivå Bibliotek, Kunstambassadørerne og borgere i Nivå.
0.-1. klasserne fra Nivå Skole er med til at lægge nogle af de første kartofler i maj, kombineret med undervisningsforløb om kartoflen. De unge kunstambassadører fra projektet ’Hjemme i kunsten’ hjælper under hele forløbet med arbejdet i kartoffelmarken. Nivå Nu laver sammen med lokale beboere mad over bål, når der serveres gratis mad til hyppedagene, mens drengene fra ‘Mind your own business’ serverer kaffe og donuts til alle, der hjælper til på læggedagen.