,

VIGTIGT NYT: NIVAAGAARDS MALERISAMLING FASTHOLDER VINTERTID HELE ÅRET

Fredag 1. april 2022

 

Efter fem mislykkede åbningsdage siden overgangen til sommertid i søndags har Nivaagaards Malerisamling nu besluttet, at museet fastholder vintertid året rundt.

Baggrunden for beslutningen er, at den højteknologiske, tidsindstillede styring af ovenlys og klimaanlæg på det nyrenoverede museum er for eksklusiv i forhold til den bratte overgang i lys- og temperaturforhold, der gør sig gældende, når man springer en hel time over på en nat. Konsekvenserne har vist sig ukontrollerbare og vil på sigt få fatale følger for kunstværkerne i udstillingssalene: Den tidsindstillede afskærmning på ovenlysvinduerne udviklede sig ved overgangen til sommertid til en tikkende bombe, da gardinerne kom ud af drift og i stedet gik op og ned af sig selv i en grad, der dels forstyrrede gæsterne i deres indtagelse af mesterværkerne, men væsentligst af alt: Kunstværkerne er i visse dele af salene blevet eksponeret for langt mere lys, end de 500 år gamle malerier kan klare.

På samme måde har styringen af klimaanlægget vist sig uhensigtsmæssig, da salene ved overgangen til sommertid blev fyldt med gæster tidligere på dagen end beregnet, hvilket får anlægget til at sænke temperaturerne drastisk for at reagere på de ændrede temperaturforhold og beskytte kunstværkerne. Dette resulterede i isnende forhold for gæster som malerier, hvilket selvsagt var en ubehagelig oplevelse for alle parter.

Vi er bevidste om, at det er en yderst gennemgribende handling at fastholde vintertid året ud, men vurderer ud fra det samlede perspektiv, at det er det eneste forsvarlige at gøre for såvel fremtidige publikumsoplevelser som kunstens bevarelse.

Samtidig glæder vi os meget over, at alle gæster i sommerhalvåret vil få en ekstra time forærende, hver gang de besøger museet.

Vi er sikre på, at både trofaste som nye gæster i kunstens tjeneste vil kunne håndtere den forandring, det vil være, at man i sommerhalvåret skal trække en time fra planlægningen af museumsbesøget på Malerisamlingen. For at lette overgangsperioden har vi formuleret følgende guidelines:

– Museets gæster opfordres til på forhånd at sætte armbåndsuret en time tilbage, inden man træder ind på museet.
– I receptionen vil man kunne lægge sin mobiltelefon på en tablet, der hurtigt og automatisk indstiller ur og kalender til museets tidsforhold.
– Når man booker billet til et arrangement via museets hjemmeside, vil man inden museumsbesøget automatisk få påmindelser om tidsforholdene.

Cafeen følger som altid museets åbningstider, så også her får sommerhalvårets gæster nu en time ekstra forærende til en hyggelig stund med sine kære.

Velkommen!


@