,

Sorry, this entry is only available in Danish.Jordemoder Lillian Bondo besøger mødre i kunsten

Lillian Bondo aflægger jordemodervisit hos både Grevinde Raben og den forladte mor i særudstillingen ‘Historier om mødre’. Med udgangspunkt i sit virke fortæller Lillian Bondo om mødet med mødrene og deres børn i de to skelsættende kunstværker af Jens Juel og Frants Henningsen: Hvilke sundhedsmæssige forhold gjorde sig gældende i de to perioder, og under hvilke vilkår blev børn sat i verden? Lillian Bondo er formand for Nordisk Jordemoder Forbund og tidl. formand for Jordemoderforeningen.

Digital omvisning i ‘Danh Vo præsenterer’

Kom med, når Malerisamlingens direktør Andrea Rygg Karberg viser rundt i vores aktuelle særudstilling ‘Danh Vo præsenterer’ og blandt andet fortæller om frisen i loftet, der portrætterer et levet liv, og den afskårne kristus-figur i Nestlé-kassen med modermælkserstatning på gulvet foran værket af en katolsk nonne, som blev popkunster. Hør om seks udvalgte værker fra udstillingen i den digitale omvisning her – den varer 16 min. 

Moderne litteratur møder Caritas 

I Lucas Cranach den ældres næsten 500 år gamle mesterværk ’Caritas (Næstekærligheden)’ er den ammende mor blevet et billede på selve barmhjertigheden eller næstekærligheden. Her fortæller museumsinspektør Maren Bramsen om det ideal, billedet har efterladt sig – om moderen, der altid er parat til at tilsidesætte sig selv og give fra sig – og hvordan udstillingen ‘Historier om mødre’ gennem moderne forfatter-citater lader nutidens ærlige mor lægge stemme til fortidens idyliserede kvinder.

Sovende mor af Christian Krohg

Der blev malet med nye penselstrøg og motiver i slutningen af 1800-tallet, hvor Christian Krohg var en af de kunstmalere, der skilte sig ud fra tidligere strømninger og bragte de lavere stillede klasser ind som motiver billedkunsten. Samfundets fattige bliver portrætteret med både værdighed og respekt i hans billeder, som her den Sovende mor i 1883, der ophøjes fra sit fattige fiskerleje i Skagen. Se med og hør mere om det særlige motiv, der er signaturbillede for den aktuelle særudstilling ‘Historier om mødre’. 

 

 

 

Åbningstaler fra ‘Historier om mødre’

Taler ved museumsdirektør Andrea Rygg Karberg og museumsinspektør Maren Bramsen i forbindelse med ferniseringen 19. september 2020.

Kig med ind bag ‘Historier om mødre’ – inden de  bliver fortalt!

Søndag den 20. september åbnede vi dørene til ’Historier om mødre’. Vi kunne desværre ikke invitere alle årskortholdere til en stor fernisering, som vi plejer. I stedet byder museumsdirektør Andrea Rygg Karberg alle velkommen i denne lille film, hvor vi også har fået lov til at følge udstillingens kurator, museumsinspektør Maren Bramsen, i forberedelserne.

Foredrag om Danh Vo 

Marianne Torp er seniorforsker og overinspektør for samtidskunst på SMK, der stod bag Danh Vo-udstillingen ‘Take My Breath Away’ i 2019. Hun gav den 8. september 2020 et foredrag i Danh Vos aktuelle udstilling på Malerisamlingen om hans kunst og praksis. Vos kunstneriske praksis består nemlig ikke kun i at skabe værker. Den informeres især også ved at samle kunst af andre kunstnere og kuratere udstillinger og møder med og mellem andres værker.

Danh Vo fortæller

Louisiana Channel besøgte Danh Vo i Güldenhof forud for tilblivelsen af hans første udstilling på Nivaagaards Malerisamling. Her fortæller han bl.a., hvad der ligger bag det nye samarbejde.

 

Åbningstaler fra ‘Danh Vo præsenterer’

Taler ved museumsdirektør Andrea Rygg Karberg og Danh Vo i forbindelse med ferniseringen 30. juni 2020.

Wilhelm Marstrands sjældne guldalderværk

Nivaagaards Malerisamlings støttegivere bidrog til, at det i starten af 2020 lykkedes museet at erhverve Wilhelm Marstrands skelsættende guldalderværk ‘Liggende model’ fra 1833. Et sjældent sensuelt billede for sin tid og Marstrands første værk af en nøgen kvindelig figur. Værket blev udlånt til museet i 2019, hvorefter indehaveren ønskede at sælge det. Det er en stor glæde, at det vigtige maleri fra den danske guldalder, nu forbliver i museets samling, hvor Marstrand er den mest repræsenterede. Marstrand var en nær ven af museets stifter Johannes Hage og hans familie, som han også portrætterede i flere værker. 

Madonna og Jesusbarnet: Kunstværk med overraskelse

Dette er et af Malerisamlingens vigtigste kunstværker: Tilbage i 1500-tallet har Lucas Cranach med den allerfineste teknik malet billedet af Jomfru Maria og Jesusbarnet, der modtager druer af Johannes Døberen som tegn på nadveren, hvor vinen bliver til Kristi blod. Kunstneren Cranach har også gemt en hemmelighed i billedet – et andet varsel på Jesu korsfæstelse – se med her.

Kom tæt på: Scherfigs skønne skabninger i fri natur

Scherfigs fantastiske malerier beklædte salene 9. februar – 6. september 2020, hvoraf 6 af ugerne var med lukkede døre pga. coronanedlukningen. Her lavede museumsdirektørAndrea Rygg Karberg nogle små filmpræsentationer af værkerne hos os med refleksioner over den nye situation, den verdensomspændende pandemi satte os i. Her besøger vi et af hans humoristiske værker med nøgne skabninger i lystig leg, alt imens vi længes efter en tid, hvor vi igen kan komme hinanden nær. 

Scherfig og klodens dyr

Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg fortæller under corornanedlukningen om et af Scherfigs junglebilleder med en appel til, at vi bruger tiden og Scherfigs kunst til at tænke over vigtigheden af, at vi mennesker bliver stadig bedre til at respektere og elske klodens mange arter.
@