Vinderne er udtrukket!

En stor og hjertelig tak til de mere end 60 bidragsydere fra hele landet, der i perioden 5. februar – 5. april 2021 har beriget os med i alt 125 genskabelser og nyfortolkninger af kunstværkerne i vores samling i forbindelse med museets fotokonkurrence! Fire af jer har nu vundet præmier og titler, men I har alle vundet vore hjerter!

Dommerpanelet, billedkunstner Anette Harboe Flensburg og museumsdirektør Andrea Rygg Karberg, har gennemgået de mange bidrag – se med i filmen her, hvor de engagerede dommere præsenterer de fire vindere: Dommerne præsenterer vinderne af fotokonkurrencen

1. plads
Ulla Skov Jensen
fra Åbyhøj med billedet ’Christian Albrecht Jensens ’Hans og Bolette Puggaards tre børn’, 1827 vs. 2021’

2. plads
Jakob Liisberg
fra Nødebo med billedet ’Vinterdag i Nordsjælland’ inspireret af J. Th. Lundbye Vinterlandskab i nordsjællandsk karakter, 1841.

Delt 3. plads
Caroline Brix Jørgensen
fra Tølløse med billedet ’Barneportræt af en prins’ inspireret af Jacob van Doordts renæssanceportræt med samme titel.

Delt 3. plads
Inga Bækhøj Christensen
fra Virum med billedet ’To koner, der taler sammen’ inspireret af Carl Blochs maleri med samme titel, 1874.

Vinderne udstilles fra genåbningen af museet den 21. april og frem til ultimo juni 2021 i Nivaagaards Malerisamlings havefoyer ved indgangen til udstillingen ’En skønsom blanding’, der viser værker fra museets samling, som publikum ikke har kunnet opleve længe. Derudover modtager vinderne det smukke katalog til sommerens udstilling ’Træerne findes’ af Anette Harboe Flensburg samt et årskort til museet.

Øvrige bidrag
Museets Facebook og Instagram vil løbende blive suppleret med flere af de fantastiske bidrag til fotokonkurrencen, der også kan opleves i udvalg i fotokonkurrencens online galleri her: https://www.nivaagaard.dk/forside/fotoudstilling/

Tak til ALLE deltagere for at berige os og give vores gamle mesterværker nyt liv! Må I fortsat bære kunsten videre i jeres tanker og gerninger.

__________________________________________________________________________

Om konkurrencen:
NED FRA VÆGGENE – GENSKAB KUNSTEN MED DIT KAMERA

Fotokonkurrence for alle der har lyst til at give Nivaagaards Malerisamlings kunstværker nyt liv i egne fortolkninger anno 2021! Inden for de tre kategorier Landskabsbilleder, Opstillinger og Familieportrætter kan du vælge at genskabe renæssancens, barokkens eller guldalderens billeder med fotos af specifikke steder eller motiver fra samlingens værker i dine fortolkninger og opsætninger.

Se også TV2 Lorrys indslag om konkurrencen.

I en tid, hvor kunsten er lukket ned, og vores tilværelse er begrænset, har vi brug for at tage nye livtag med såvel kunsten som hverdagen. Fotokonkurrencen NED FRA VÆGGENE – GENSKAB KUNSTEN MED DIT KAMERA opfordrer alle interesserede til at komme ud i naturens mange smukke landskaber, se nærmere på de menneskelige relationer og hjemmets betydninger – og bruge museets kunstsamling til at få et nyt blik på de små detaljer, der skaber store billeder.

Online galleri, dommerpanel og udstilling af vindere
Fotokonkurrencen finder sted fra februar måned frem til og med 2. påskedag den 5. april 2021, hvorefter alle indsendte bidrag bliver gennemgået af et dommerpanel bestående af billedkunstner Anette Harboe Flensburg og museumsdirektør Andrea Rygg Karberg.

Bidragene kan indsendes i hele perioden frem til 5. april, hvor Nivaagaards Malerisamling løbende vil vise et udvalg på museets Facebook og Instagram. Hashtag dit eget foto med #nedfravæggene #genskabkunsten #tableauvivant og lad dig inspirere af de andre deltageres bidrag på sociale medier samt i museets online galleri på hjemmesiden nivaagaard.dk, hvor et kurateret udvalg også bliver vist.

Fredag den 9. april bliver vinderne af 1., 2. og 3. præmien udnævnt med en videohilsen fra dommerne, der annonceres via museets nyhedsbrev, hjemmeside og sociale medier. Vinderne vil efterfølgende blive udstillet i Nivaagaards Malerisamlings havefoyer og indgangsparti til forårets udstilling ’En skønsom blanding’, der viser værker fra museets samling, som publikum ikke har kunnet opleve længe.

Sådan gør du!

Fotografer i alle aldre, amatører som professionelle, familier og venner, kan deltage – og man er velkommen til at indsende flere bidrag. I kan vælge at skabe jeres billede til NED FRA VÆGGENE – GENSKAB KUNSTEN MED DIT KAMERA inden for følgende tre kategorier:

 • Landskabsbilleder
  Skal det være en skovsø eller et bugtende snelandskab, med Kronborg eller Hven i baggrunden? Find det sted, hvor et af samlingens mange landskabsbilleder er malet – eller hvor det kunne være malet. Hvordan ser det ud i dag? Fotografer stedet anno 2021 i din fortolkning – eller genskab et af samlingens landskabsmotiver fra et sted, der ligner.
 • Opstilling (Stilleben/nature morte)
  Skal det være en skinke eller en blomsteropsats? I bestemmer! Skab den fotografiske opstilling ud fra det motiv i samlingen, som inspirerer mest.
 • Familieportrætter
  Skal det være far med søn på skødet, mor der efterligner madonna-billeder eller de uvorne børn omkring måltidet? Giv jeres personlige bidrag til familieportrætter anno 2021 inspireret af vores samling.

Billeder skal indsendes i den højest mulige opløsning, det gælder også for billeder taget med en smartphone. Ved indsendelse af fotobidrag til konkurrencen giver man som deltager automatisk Nivaagaards Malerisamling brugsretten over det indsendte billedmateriale til brug for den pågældende konkurrence og aktiviteterne omkring denne.

Gå på opdagelse og lad dig inspirere af hele museets kunstsamling, som findes her: https://www.nivaagaard.dk/samling/

Send dit foto via e-mail til kbk@nivaagaard.dk sammen med:

 • titel på kunstværk fra samlingen, som har inspireret dig
 • titel på dit fotografiske værk
 • en kort beskrivelse af dit billede
 • begrundelse for valg af motiv
 • fulde navn og bopæl

Inspiration
Museets croquis-underviser Bodil Høyer drog i sommer ud i naturen for at finde det sted, som den danske guldaldermaler P.C. Skovgaards værk ’Sommereftermiddag ved indsø’ fra 1859 er lavet over, og tog sit eget landskabsbillede af samme motiv, mens portrætfotograf Camilla Schiøler har ladet sig inspirere af Hans Henrik Kofoeds ”Bondekone fra Bretagne´ fra 1886. Det er de to billeder, der ses i frisen ovenfor.

 

Om Samlingen

Museets kunstsamling består af knap 240 værker fordelt over 500 års kunsthistorie med markante kunstværker fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Netop værkerne fra renæssancen og barokken gør samlingen unik, fordi Nivaagaards Malerisamling, ud over Statens Museum for Kunst, er det eneste sted i landet, hvor man kan opleve en større samling af ældre europæisk kunst. Godt halvdelen af den skal hen over sommeren udlånes med henholdsvis danske guldalderværker til Rijksmuseum Twenthe i Holland og de ældre mesterværker til Skovgaard Museet i Viborg, mens udvalgte renæssanceværker vil kunne opleves på Alte Nationalgalerie i Berlin.


@