,

Sofonisba
– Historiens glemte
mirakel

3. september 2022 – 15. januar 2023

Hun var kendt som 1500-tallets største kvindelige kunstmaler. Siden blev hun skrevet ud af kunsthistorien og glemt. Fortællingen om Sofonisba Anguissolas 93 år lange, virksomme liv under renæssancen og ind i barokken er helt usædvanlig. Nu skrives hun atter frem i historien med efterårets ambitiøse særudstilling på Nivaagaards Malerisamling, hvor publikum kan glæde sig til at opleve en stor del af Sofonisbas kendte, overleverede livsværk. Museet, der ejer et af Sofonisbas vigtigste hovedværker, bringer omkring 20 af hendes malerier sammen i den første udstilling i Nordeuropa om italiensk renæssances mest anerkendte kvindelige kunstner.

Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625) var en kvindelig mønsterbryder og en sjælden rollemodel for sin tid. Den unge, talentfulde adelsfrøken fra Cremona i Norditalien blev på sin fars initiativ, og helt usædvanligt for en ung kvinde, uddannet maler. Hendes speciale var portrætmaleriet, og hun opnåede tidligt et ry som et kvindeligt mirakel blandt pave, fyrster og tidens store kunstnere som Michelangelo. Mens hendes kvindelige kolleger angiveligt kopierede, skabte Sofonisba værker over egne kompositioner, og hendes indlevede og livfulde portrætter skilte sig ud. Det blev set som et mirakel, at hun som kvindelig maler kunne dette – og hendes mange selvportrætter blev prestigefyldte samlerobjekter.

Læs mere om udstillingen her.

Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Kunstnerkolonierne
i Hornbæk
& Arild

28. januar – 11. juni 2023

I sidste halvdel af 1800-tallet opstod der to kunstnerkolonier på hver sin side af Sundet; i Arild og i Hornbæk. Det var de gamle fiskerlejer, lokalbefolkningen, det vidunderlige lys, havet og den karakteristiske natur, der lokkede kunstnerne til.

Samlingspunktet i Arild, der ligger på Kullens østside, var gæstgiveriet Mor Cilla, hvor både svenske og danske kunstnere mødtes. Fra Sverige kom kunstnere som Carl Fredrik Hill, Richard Bergh, Gustaf Rydberg, Elisabeth Kayser og Prins Eugen blandt mange andre. Men også danske kunstenere blev tiltrukket af Kullens særegne natur bl.a. C.F. Sørensen, August Jerndorff, P.S. Krøyer og Viggo Pedersen; sidstnævnte grundlagde endog en malerskole i byen.

Disse kunstnere slog sig i perioder også ned i Hornbæk på Sjællands nordkyst, der med sit charmerende lokalmiljø gav inspiration til stemningsfulde, lysfyldte motiver. Det samme gjorde Peter Raadsig, Viggo Johansen, Frants Henningsen, Kristian Zahrtmann, Holger Drachmann, L.A. Ring, Peter Ilsted og Carl Locher. Det er disse to levende kunstnermiljøer, som udstillingen sætter fokus på.


@