,

Ny samlingsudstilling med hjemvendte mesterværker

Efter at have turneret i Holland, Tyskland og dele af Danmark i 2021 er det en stor glæde at kunne præsentere vores kunstsamling tilbage på det færdigrenoverede museum i 2022 i en ny stor samlingsudstilling.

I 1908 donerede godsejeren på Nivaagaard, teglfabrikant og fhv. folketingsmedlem Johannes Hage (1842-1923) sin kunstsamling til offentligheden. Samlingen består af malerier fra italiensk renæssance (især 1500-tallet), nederlandsk barok (1600-tallet) og dansk guldalder (ca. 1800-1850). Museet indsamler fortsat værker, primært inden for dansk guldalder – men størstedelen af malerisamlingen stammer stadig fra Johannes Hage.

Der er nære sammenhænge mellem de tre perioder, som samlingen dækker. De danske guldalderkunstnere – som også prydede Johannes Hages barndomshjem og tilhørte hans forældres generation – rejste alle til Italien, hvor de foruden antikkens ruiner beundrede netop renæssancens kunst. Samtidig er dansk guldalder tydeligt inspireret af den hollandske guldalder et par århundreder før.

I den nye samlingsophængning vil museets gæster kunne opleve danske guldalderbilleder og store mesterværker fra renæssancen og barokken foruden buster af medlemmer af familien Hage, skabt til deres gravmæler af billedhuggeren Herman Wilhelm Bissen (1798-1868), hvis søn blev gift med Johannes Hages halvsøster.

Besøg den digitale samling

Kom tæt på alle malerierne og besøg museets digitale kunstsamling her – og på Google Arts & Culture.

Se også filmpræsentationer af udvalgte kunstværker fra samlingen her.

 

 

 


@