,

Samlingen ude i verden

Museets kunstsamling består af knap 240 værker fordelt over 500 års kunsthistorie med markante kunstværker fra italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder. Netop værkerne fra renæssancen og barokken gør samlingen unik, da Nivaagaards Malerisamling, ud over Statens Museum for Kunst, er det eneste sted i landet, hvor man kan opleve en større samling af ældre europæisk kunst. Godt halvdelen af samlingen rejser hen over sommeren 2021 ud i verden, når henholdsvis danske guldalderværker udlånes til Rijksmuseum Twenthe i Holland og de ældre mesterværker til Skovgaard Museet i Viborg, mens udvalgte renæssanceværker vil kunne opleves på Alte Nationalgalerie i Berlin.

Det er os en stor glæde, at gæster og sommerturister i andre dele af Danmark og Europa får adgang til vores kunstsamling, mens Nivaagaards Malerisamling gennemgår den igangværende klimarenovering, der netop skal sikre museets samling fremover.

Johannes Hages kunstsamling på Skovgaard Museet

På Skovgaard Museet i Viborg kan man frem til 5. september opleve en række af vores ældre mesterværker af Bellini, Brueghel, Ruisdael, Claesz, Hobbema m.fl. Her præsenterer udstillingen Til forsvar for den gode smag et udvalg af værker fra Johannes Hages europæiske kunstsamling og undersøger, hvorfor han mente, at den var værd at samle og vise frem for danskerne.

Jyllands Postens anmelder kvitterede efter sit besøg på den aktuelle udstilling med 5 ud af 6 stjerner: De nederlandske og italienske renæssance- og barokværker, der nu vises på Skovgaard Museet i Viborg, er aldeles pragtfulde og rummer i de fleste tilfælde en stærk autenticitet og realisme, lyder det i anmeldelsen.

Læs mere om udstillingen: Til forsvar for den gode smag

50 guldalderværker på Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe i Holland åbnede den 22. maj udstillingen om den danske guldalder, Paradox of the Danish Golden Age, med 50 værker fra Nivaagaards Malerisamling.

Udstillingen sætter fokus på paradokset omkring ‘guldalderen’, der oftest anvendes som betegnelse for en tidligere gylden periode i historien, hvor der skete noget ekstraordinært. ‘Guldaldre’ benyttes omkring tidspunkter, hvor der er behov for en samlende faktor og gode historier om den strålende, nationale fortid. Men med den danske guldalder foregår der noget andet. For begyndelsen af ​​det 19. århundrede er alt andet end strålende for det danske rige: Danmark er en statsmagt i tilbagegang med tabte krige, tab af næsten hele den danske flåde, et smertefuldt afkald på Norge, et smuldrende monarki ramt af statsbankerot. Danmark er på randen af ​​sammenbrud, men i kunsten er det netop denne periode, der bliver til den danske guldalder.

Paradox of the Danish Golden Age måtte åbne virtuelt, da museerne i Holland frem til juni var lukket på grund af covid-19. Rijksmuseum Twenthe bad os derfor om en filmpræsentation til udstillingsåbningen. Se med her, hvor museumsdirektør Andrea Rygg Karberg præsenterer Nivaagaards Malerisamling for det hollandske publikum: Præsentationsfilm til udstillingsåbning i Holland

Læs mere om udstillingen på Rijkmuseum Twenthe: Paradox of the Danish Golden Age

De hjemvendte værker

Størstedelen af samlingen er tilbage på Nivaagaards Malerisamling i løbet af efteråret 2021, hvor vi glæder os til at præsentere et smukt udvalg af de knap 240 værker i nyrenoverede sale. En udstilling med samlingens hjemvendte værker forventes at kunne åbne i løbet af oktober måned.

Flertallet af samlingens værker af Wilhelm Marstrand vil året ud være udlånt til særudstillingen ‘Wilhelm Marstrand. Den store fortæller’, der vises på Ribe Kunstmuseum over sommeren og på Skovgaard Museet til efteråret, inden den kommer til Nivaagaards Malerisamling i januar – juni 2022. Her vil udstillingen kunne opleves med flere supplerende Marstrand-værker fra egen samling samt det ikoniske portræt af Johanne Luise Heiberg (udlånt fra Frederiksborg Slot).

Den digitale samling

Mens vi venter: Kom tæt på alle malerierne og besøg museets digitale kunstsamling her – og på Google Arts & Culture.

Se også filmpræsentationer af udvalgte kunstværker fra samlingen her.

 


@