,
  • Spirende Ord – Nye ord møder gamle i Nivaagaards Malerisamlings park

Spirende Ord – Nye ord møder gamle i Nivaagaards Malerisamlings park

Baggrund

Maleringsamlingens ’Reservat for Truede Ord’ består af en række ord, der er i fare for at forsvinde ud af det danske sprog. ’Spirende Ord’ er en pendant til ’Truede Ord’, men i den anden ende af spektret – ord, som er så nye, at de ikke endnu ikke har fundet fodfæste i sproget.
Forfatter Iben Claces og rapper Pelle Jon Møller har i foråret 2019 afholdt en række workshops med unge i alderen 13 til 18 år. Med afsæt i ord- og skrivekunsten og netop Reservatet har de unge i workshopforløbet generet hundredvis af ’Spirende Ord’ – ord, som de selv kender og bruger, men som mennesker i en anden aldersgruppe – fx forældre og bedsteforældre – ikke kender eller bruger.
 

Om ordene

Vores kriterier for udvælgelse af de 25 Spirende Ord har været, at de skulle være nye/nyskabende

  • Ordet kendes og bruges som sådan allerede, men har fået ny betydning – semantisk og/eller grammatisk.
  • Ordet optræder muligvis allerede på Dansk Sprognævns www.sproget.dk, men er ikke allemandseje.
  • Ordet optræder muligvis i digitale slang-ordbøger eller i nye kunstneriske udgivelser (fx rap eller litteratur), men er ikke allemandseje.

Vi er stolte af og glade for, at der blandt de 25 Spirende Ord er ord, som hverken Sprognævnet eller slang-ordbøgerne har opsnuset endnu!

I modsætning til parkens Truede Ord kan ikke alle Spirende Ord slås op. Derfor har vi udarbejdet en ordliste med ordenes etymologi og betydning, som museets publikum kan få.

Ordbog over Spirende Ord »

 

Lad os mødes i og om Spirende Ord

Vi byder med projektet og installationen Spirende Ord, der er åben fra 26.4.2019, velkommen til forskellige møder: Naturligvis den enkelte gæsts møde med de Spirende Ords betydning, hvor nysgerrighed og refleksion inviteres ind. Og mindst lige så vigtigt e velkomsten til et møde mellem mennesker – mellem kulturer og generationer.  For sproget er i sin natur en organisk størrelse, det udvikler sig og forandrer sig over tid – ligesom mennesker. Hvis sproget skaber virkeligheden, er ordene, vi bruger om den, et godt sted at begynde en dialog om fællesskab og sammenhold: Hvad er det egentlig, vi går rundt og siger? Kan vi undgå at tale forbi hinanden? Kan vi opnå større forståelse og accept? Ord er glimrende til at begynde at tale sammen! Måske om alt det, der ligger mellem linjerne, når ’nye’ og ’gamle’ tider mødes?

 

OM PELLE OG IBEN:
Pelle Jon Møller – Rapper og freestyler – Team Parlor, FB: Pelle – har udgivet en række album med rapgruppen Parlør, senest  albummet”Idioterne”.

Iben Claces – Forfatter og Kunstgrebskonsulent – FB : Iben Claces – har udgivet en række bøger, både digte og romaner, senest romanen ”Tærskler”.
Læs mere på www.ibenclaces.dk


@