,

Vi laver en kartoffelmark

Nivaagaards Malerisamling inviterer alle borgere i Nivå til at dyrke kartofler i sommeren 2021. Det sker på en 900 m2 mark, som museet netop har anlagt på plænen vest for Nivå centeret. Her kan børn og voksne være med til at lægge, hyppe og passe kartoflerne fra maj til august – afsluttende med en høstfest 28. august 2021 i forbindelse med den årlige Nivådag.

Ideen til marken kommer fra kunstneren Danh Vo og kokken Christian F. Puglisi, der begge er vokset op i Nivå. Vo kom hertil som flygtning fra Vietnam og Puglisi fra Sicilien. De arbejder i hver deres felt, men er begge optaget af natur og dyrkning af jorden. Det er ønsket fra dem begge, at kartoffelmarken skal bidrage til en større forståelse for lokalproduktion af fødevarer, naturens tilstand, bæredygtighed og socialt samvær.

Michelinkok Christian F. Puglisi kom til Nivå som 7-årig, og han husker stadig duften af alverdens krydderier i opgangen i Islandshøjparken, hvor han boede sammen med naboer af forskellige oprindelige nationaliteter. Kartoffelmarken er en spiselig hyldest til verdens forskelligheder og en jordnær påmindelse om, at vi mennesker er afhængige af jorden og dens afgrøder. Puglisi peger på, at vi i denne del af verden opfatter kartoflen som noget meget dansk, men den er – som alt muligt andet – kommet til os udefra og er en af de mest internationale råvarer. Kartoffelmarken lægges med ca. 35 kartoffelsorter med forskellig smag, former og farver. Til den afsluttende høstfest vil Puglisi selv stå ved gryderne og lave mad af kartoffelhøsten.

SÅDAN KAN DU VÆRE MED

Vi lægger kartofler i jorden:
TORSDAG 27. MAJ KL. 15-18
Kaffe og donuts til alle, der hjælper, leveret af drengene fra mikrovirksomheden Mind your own business.

Der hyppes kartofler i tidsrummet kl. 15-18
TIRSDAG D. 8. JUNI
TIRSDAG D. 15. JUNI
TIRSDAG D. 22. JUNI
Man bestemmer selv, hvor længe man vil hyppe. Alle deltagere får et gratis måltid mad. Servering fra kl. 16.30.

HØSTDAG TIRSDAG 24. AUGUST KL. 15-18

HØSTFEST LØRDAG D. 28. AUGUST KL. 15-18

Det hele sker på marken vest for Nivå Centeret.

Danh Vo præsenterer – tværfaglige inspirationer

Kartoffelmarken er en del af et flerårigt samarbejde mellem Nivaagaards Malerisamling og den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo under titlen Danh Vo præsenterer.

I 2020 præsenterede Vo yndlingskunstnere på museet fra sin egen samling, som har stor betydning for hans kunst. I 2021 præsenterer Vo inspirerende personligheder fra andre fag uden for Malerisamlingens mure: en kok og en videnskabsmand introduceret af organisationen ART2030, der forener kunst med FN’s verdensmål. Læs mere her.

TAK TIL:

Det Obelske Familiefond

ART2030

Fredensborg Kommune, Nordsjællands Vej og Park, for velvilligt samarbejde omkring udlån af plænen til brug for dette års etablering af kartoffelmark. Marken er etableret af NSVP og ligger i forlængelse af kommunens fokus på styrkelse af biodiversitet.

Kartoffelmarken bliver til i samarbejde med Nivå Skole, Nivå Nu, Nivå Bibliotek, Kunstambassadørerne og borgere i Nivå

0.-1. klasserne fra Nivå Skole er med til at lægge nogle af de første kartofler i maj, kombineret med undervisningsforløb om kartoflen. De unge kunstambassadører fra projektet ’Hjemme i kunsten’ hjælper under hele forløbet med arbejdet i kartoffelmarken. Nivå Nu laver sammen med lokale beboere mad over bål, når der serveres gratis mad til hyppedagene, mens drengene fra ‘Mind your own business’ serverer kaffe og donuts til alle, der hjælper til på læggedagen.


@